Najčitanije Gospodarstvo | Politika | Sport | Zdravlje | Zabava | Znanost | Obrazovanje | Društvo | Turizam | IT&Tech | Ostalo

TKO JE PRAVI VLASNIK INE

TKO JE PRAVI VLASNIK INE

Ruska mafija kupuje INU?

Još u drugoj polovici 90-ih godina prošlog stoljeća, Mateša je bio predvodnik grupacije koja je vodila projekt privatizacije INE, te prodaje te strateške hrvatske kompanije “mađarskim partnerima”, točnije mađarskoj naftnoj kompaniji MOL. Tada najjači financijsko – poslovni lobi u Hrvatskoj; “Gregurićev klan” bio je životno zainteresiran da se INA proda MOL-u, dok je iza cijelog posla stajao Franjo Gregurić sa svojim “ruskim vezama”. Cijeli tim tehnomenadžera tada je, u potpunoj tajnosti započeo provedbu projekta privatizacije INE, a stvarni kupci koji su se krili iza “mađarskog” MOL-a bili su novopečeni ruski “biznismeni”.

Prvi provedbeni tim za prodaju INE

Tada su provedbeni tim tog privatizacijskog projekta činili: Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Davor Štern, Branko Mikša, Nikica Valentić, Zlatko Mateša, Mladen Vedriš i Ivan Čermak. Osim toga, Valentić, Vedriš i Čermak, ciljano su osnovali naftna poduzeća koja su trebala sudjelovati u kupnji manjih vlasničkih udjela INE, kako bi njihov ruski partner, potajno preuzeo veliki, kontrolni paket dionica. S tom su svrhom nastala poduzeća: NIVA petrol d.d. i CRODUX d.d., u vlasništvu Nikice Valentića i Ivana Čermaka. Između 1997. i 1999. godine preko ta dva poduzeća izvlačen je novac iz poslovnih banaka, s izdvojenih računa pojedinih banaka, posebno iz Dubrovačke banke, kako bi se osigurala financijska zaliha s kojom su kasnije trebali sudjelovati s Rusima u kupnji INE. Iako su dobronamjerni informatori više puta pokušali upozoriti predsjednika Franju Tuđmana o ovakvim aktivnostima “Gregurićevog klana”, dotok informacija pokojnom predsjedniku spriječavao je osobno Hrvoje Šarinić.

Šarinić je prikrivao izvlačenje novca iz banaka

Tako je i tijekom 1998., Šarinić naredio veliku operaciju prikrivanja izvlačenja novca iz Dubrovačke banke, preko Čermakovog poduzeća CRODUX. O tomu svjedoči i dopis Hrvatske narodne banke, koji je Šariniću 25. ožujka 1998. uputio Slavko Tešija, tadašnji direktor Direkcije za kontrolu provedbemjera monetarne i devizne politike. Dopis upućen osobno na Šarinića, kao predstojnika Ureda Predsjednika Republike, nosi oznaku “strogo povjerljivo”. Iz dopisa je jasno vidljivo kako je samo Čermakov CRODUX iz Dubrovačke banke izvukao 102 milijuna 377 tisuća kuna, 29 milijuna (tadašnjih) njemačkih maraka, 16 milijuna 250 tisuća američkih dolara, i to do 31. prosinca 1997. Predsjednik Tuđman nikada nije dobio na uvid ovo tajno pismo, a za kasnije uništavanje sporne dokumentacije zajednički su se pobrinuli Šarinić, Mateša i bivši guverner HNB-a Marko Škreb. Kasnijom prodajom CRODUX-a Čermak je uspio izbjeći policijsku i istragu Ministarstva financija nad ovim sumnjivim financijskih operacijama, iako nikada nije do kraja razjašnjeno je li Čermak uistinu prodao svoje naftno poduzeće ili se radilo o fiktivnim ugovorima i prikrivanju vlasništva. Danas je Čermakovo poduzeće Tifon jedno od glavnih poduzeća za uvoz, izvoz i distribuciju nafte i naftnih derivata u Hrvatskoj.

Veze s ruskom mafijom

Gregurićev tim pripremio je privatizaciju INE mađarskom MOL-u, u kojem prema tvrdnjama FBI-a i CIA-e veliki poslovni udio ima “mafijaška grupacija koju vodi šef moskovske mafije Semjon Mogiljevič”. Tijekom istrage u Mađarskoj 2000. godine, američki FBI je utvrdio povezanost vlasničkog kapitala MOL-a koji glasi na investicijske fondove s ruskim “mafijašem” Mogiljevičem, o čemu je FBI-evim istražiteljima svjedočio i tada zaštićeni svjedok Dimitrij Zemjanov, inače zaposlenik mađarskog MOL-a u Budimpešti.

Iza MOL-a stoji ruska mafija?

Zemjanov je osobno Amerikancima svjedočio o poslovno – financijsko – vlasničkim vezama ruske mafije s MOL-om, tvrdeći kako “iza MOL-a stoji moćna ruska mafija”, te je dodatno istražiteljima pojašnjavao poslovne i financijske veze MOL-a i INA-ine mađarske podružnice, Inter – INE u Budimpešti, kojom je upravljao Jasminko Umičević. FBI je utvrdio, tijekom petogodišnje istrage, samo neke puteve Mogiljevičevog mafijaškog novca kojim je sudjelovao u financijskim operacijama u Europi i svijetu, posebno u Mađarskoj. Istraga ih je odvela do financijske mreže Bank of New York, gdje je Mogiljevič “imao svoje ljude: Natašu Kagalovski i Lucy Edwards”. Da se ne radi o “običnim” bankarskim službenicama dokazuje i činjenica kako je suprug prve Konstantin Kagalovski godinama bio ruski predstavnik pri MMF-u u Washingtonu, dok je Peter Berlin, Lucyn suprug bio direktor Mogiljevičeve ruske tvrtke Benex, koja je surađivala s YBM Magnex iz SAD-a. Istraga je proširena i na švicarskog bankara Brucea Rappaporta, vlasnika Inter-Maritimea i dioničara Bank of New York, te moskovsku banku Menatep u vlasništvu Mihaila Hodorkovskog, za koju je FBI utvrdio kako “predstavlja kanal preko kojega otječe ruski mafijaški novac na Zapad”. Otkriveno je kako je dio mreže i Monaco kreditanstaldt bank limited, koja je izravno bila uključena i u financijske operacije u Hrvatskoj. Preko te mreže Amerikanci su razotkrili i upletenost “Gregurićevog klana” u poslovno - financijske veze s ruskom mafijom.

Novac iz INE na tajnim švicarskim računima

INA-ini djelatnici su, po nalogu tadašnje uprave INE, Šterna, Mateše i Valentića transferirali novčane iznose iz INE na izvdojene račune u Švicarskoj, za što je izravno bio zadužen INA-in riječki izvršni direktor Franjo Šoda, uz pomoć Roberta Ježića, zaposlenika tvrtke BMS (Belgian Marketing Service), koja je za INU obavljala upitne poslovne transakcije i transferirala novce na tajne švicarske račune bivših članova Nadzornog odbora INE. Osim toga, Štern je novac iz INE izvlačio ugovarajući fiktivne poslovne INE s inozemstvom preko svojeg poduzeća Trade Consulting iz Graza. Zanimljivo je i da je Štern bio zastupnik tvrtke Phibro Energy u Moskvi, od koje je INA kasnije(pod vodstvom Šterna) kupila ruska naftna polja “bijele noći”, za koja je plaćeno 19 milijuna američkih dolara za samo 50% vlasništva. Rezultat toga Šternovog posla su veliki INA-ini gubitci, a postoje tvrdnje da je Štern ta polja kupio kako bi kasnije bila prodana ruskoj mafiji, koja ih nije mogla izravno kupovati od Amerikanaca.

U fiktivne poslovne operacije Davora Šterna, kojima je izvlačen novac kako bi se kasnije sudjelovalo u privatizaciji INE, bilo je uključeno i poduzeće Trade Concept Limited. Štern je s tom tvrtkom surađivao još u Moskvi, a njezini su vlasnici “skupina ruskih poslovnih ljudi” na čelu s Leonidom Lebedjevom. Prema raspoloživoj dokumentaciji, čini se da je matična tvrtka pod tim nazivom registrirana na Islandu, a njezin je direktor (kojeg su postavili ruski vlasnici) bio Šternov sin Danijel Štern. 1997. Šternovog sina zamijenila je na mjestu direktora ruska državljanka Maria Khairova Budiselic. Cijeli taj “ruski poslovni krug” formiran je godinama kako bi preuzeo “vitalne naftne centre u Europi i Sredozemlju”. Osobno prijateljstvo ruskog mafijaša Mogiljeviča i Franje Gregurića, početak je projekta privatizacije INE, samo su morali lukavo odabrati model, na koji će način provesti i ostvariti taj posao. Dugogodišnja suradnja “Gregurićevog klana” sa Slavkom Linićem, omogućila je prije dva tjedna konačno sklapanje ugovora o prodaji INA-inih dionica.

Šarinić i Gregurić dali su državljanstvo ruskom mafijašu?

Na zahtjev Šarinića i Gregurića, 2. veljače 1997., primljen je u hrvatsko državljanstvo Semjon Mogiljevič, pod imenom Semen Moguilevitch. Iste godine taj se ruski mafijaš upisuje i u knjigu državljana Republike Hrvatske, kao Semon Teleš, po djevojačkom prezimenu svoje majke. Još je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, u internoj, diskretnoj istrazi MUP-a otkriveno kako su za izdavanje hrvatske putovnice Mogiljeviču, “intervenirali osobno Gregurić i Šarinić”. Iako je, na zahtjev FBI-a u Zagrebu, Ministarstvo unutarnjih poslova oduzelo Mogiljeviču državljanstvo pod jednim imenom, on je zadržao hrvatske dokumente pod još dva druga imena, te se i danas kreće s hrvatskom putovnicom. Njegova su druga imena, registrirana u MUP-u: Semjon Judkovič i Teleš Judkovič.

Obavještajna izvješća potvrđuju vezu Gregurić – Mogiljevič - Šarinić

Bivši SZUP je još tijekom lipnja i početkom srpnja 1997., proveo detaljnu istragu o dodjeli državljanstva sumnjivim osobama, na zahtjev visokih dužnosnika, te je 9. srpnja 1997. Uredu za nacionalnu sigurnost (UNS) upućen dokument koji potvrđuje postojanje sprege ruske mafije i Hrvoja Šarinića. Tadašnji šef policijske obavještajne službe Ivan Brzović razotkrio je Šarinića i uputio Uredu za nacionalnu sigurnost posebno izvješće: “U veljači ove godine predstojnik Ureda Predsjednika Republike, g. Hrvoje Šarinić zamolio je primitak Semena Moguilevitcha u državljanstvo RH po članku 12. Zakona o hrvatskom državljanstvu. Ministarstvo unutarnjih poslova postupilo je po ovoj zamolbi, a dokumenti (domovnica i rješenje) upućeni su g. Hrvoju Šariniću. Za istu osobu zatražena je u srpnju ove godine promjena očevog prezimena Moguilevitch u majčino Teleš, što je i učinjeno. Gospodin Hrvoje Šarinić potvrdio je u razgovoru od 8. srpnja 1997. godine da ga je za tu uslugu zamolio dr. Franjo Gregurić”.

Linić pristao na igru

Nakon smjene vlasti i odlaska Davora Šterna iz INE, nitko nije shvatio da se zapravo radi o dobro režiranoj predstavi za javnost. Naime, u veljači 2000., održan je tajni sastanak na kojem su se našli Slavko Linić, Goran Granić, Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Branko Mikša, Davor Štern, Zlatko Mateša, Nikica Valentić, Mladen Vedriš i Ivan Čermak. Tom je prilikom dogovoren načelni model privatizacije INE, te su Gregurić i Štern na sebe preuzeli obvezu upoznati Linića s ruskim investitorima, koji će kupiti INA-u. Obzirom da je s vremenom prodaja INE izravno Rusima postala u Hrvatskoj nepopularna, odlučeno je da će se cijela priča odigrati s mađarskim MOL-om, u kojem rusi na čelu s Mogiljevičem imaju značajan vlasnički paket. Ljubo Jurčić, koji je kasnije stigao u Vladu samo je slijepo slijedio upute Ivice Račana, koje je Račanu pripremio njegov potpredsjednik Linić, svjestan da će ovom igrom zaraditi milijune.

Tajna susreta Mesić – Putin

Ruski su „investitori“ u INA-u zatražili od države intervenciju kod hrvatskih vlasti kako bi u novom krugu prodaje preostalih Ininih dionica imali prvenstvo otkupa, obzirom da bi se uskoro moglo pripremiti izravno preuzimanje INA-e od strane ruskih investitora. Putin i Mesić navodno su razgovarali o problemima ruskih investitora u Hrvatskoj, koje Amerikanci optužuju izravno za pranje novca fiktivnim investicijama u Hrvatskoj, a hrvatske vlasti sumnjiče za pomaganje ruskoj mafiji u prljavim financijskim transakcijama. Naime, postoji teorija prema kojoj Hrvatska ruskoj mafiji služi kao osnovni logistički punkt za pranje prljavog novca iz Rusije, te iz Hrvatske, taj novac odlazi u daljnje investicijske projekte koje pripadnici ruske mafije poduzimaju u zemljama Europske unije. Zbog toga se poslovanje određenih ruskih „investitora“ u Hrvatskoj našlo nedavno i pod povećalom nadzornih tijela Europske unije, koja su navodno o svojim nalazima već obavijestila hrvatske vlasti, od kojih očekuju hitnu akciju. INA i poslovi hrvatske oligarhije s ruskom mafijom svakako su bili tema razgovora Mesić – Putin. Ono što su dvojica predsjednika dogovorili ipak ostaje – tajna.

Objavljeno: Srijeda, 28. Srpanj 2010. 23:57 CEST  Vrsta vijesti: Neutralna   › Tip reportera

Autor: ECCO Odličan reporter   › Sviđa mi se / Ne sviđa mi se  › Spremi  › Slijedi reportera  › Ignoriraj reportera  › Prijavi/Abuse

#655#655: samo je pitanje koliko se mafijaša uz blagoslov političara infiltriraro u Hrvate, ali problem je što to mi Hrvati ne znamo jer tu su ubojice,kriminalci,lobisti velikih mutnih kompanija u bratstvu sa našim prodanim političarima.
Četvrtak, 29. Srpanj 2010. 09:07 CEST

Samo registrirani korisnici mogu komentirati. Registriraj se!

Slične vijesti

Hollywood u Idlebu - očevici o ulasku Sirijske vojske u grad
Hollywood u Idlebu - očevici o ulasku Sirijske vojske u grad
Ovdje je prijepis privatnog razgovora /chata/ nekoliko Sirijaca, koji međusobno razmjenjuju informacije iz grada Idleb u koji upravo ulazi Sirijska Vojska. Svi su i u telefonskim kontaktima...
Petak, 16. Ožujak 2012. CET
Koka iz Đelekovca snijela jaje u obliku penisa.
Koka iz Đelekovca snijela jaje u obliku penisa.
Kokoš, kojoj se očito žurilo da se riješi potencijalne kajgane, snijela je jaje nepravilnog oblika, i to baš u obliku muškog spolnog organa Vlasnik ove 'nemoralne' koke, Mladen Međimorec...
Ponedjeljak, 30. Kolovoz 2010. CEST
NATO za Invaziju Libije - rat lažima
NATO za Invaziju Libije - rat lažima
Muamar Gadafi optužen za genocid od strane Amerikanaca, a tko uopće zna tko je tamo opozicija, tko su pobunjenici, zna se li koliko nafte tamo ima u zalihama i tko to sve tamo kontrolira....
Nedjelja, 6. Ožujak 2011. CET
Ina odlučila otpustiti čak 1500 radnika-LAŽ
Ina odlučila otpustiti čak 1500 radnika Uprava Ine je donijela Odluku o utvrđivanju viška radnika i pokretanju zakonom predviđenog postupka u svrhu izrade Programa zbrinjavanja viška...
Petak, 17. Rujan 2010. CEST
VijestiDruštvene mrežeLokacijePonude

Kontinent

Država

Grad

Kvart

Bosanski  Deutsch  English  Español  Français  Hrvatski  Italiano  Slovenščina  Македонски  Русский  Српски